top of page
Äggakaka på Brösarps Gästis

Äggakakans historia

Äggakaka, vår älskade äggakaka! 
En traditionell skånsk maträtt och en del av det skånska matkulturarvet, som serveras med stekt fläsk och lingon. Äggakaka serveras främst på gamla gästgifvaregårdar som t.ex. Brösarps Gästgifveri.
 
Vem som kläckte den briljanta idén att laga den första äggakakan vet man faktiskt inte, en del rön finns om att maträtten kommer från tiden då man i lantbruket arbetade långa dagar med höstskörden. Eftersom äggakakan kunde ätas kall och är mycket mättande var det en bra maträtt att packa med sig och äta ute på fältet.

Vad vi vet är dock att det är en tradition nästan lika gammal som ungspannkakan, då äggakakan troligen är en variant av denna. Ungspankakor har nämligen lagats i Sverige sedan åtminstone 1538 då den omnämns i en skrift från Olaus Petri. Det som framförallt skiljer äggakakan från en ugnspannkaka är, naturligtvis, mängden ägg. En skånsk äggakaka innehåller nämligen alltid en riklig mängd ägg.

Ägg som tidigare varit relativt dyrt blev billigare under 1900-talet, när tillgången på ägg ökade. Då blev äggakakan - som tidigare serverats vid gillen och speciella högtider - att bli mer av vardagsmat. Eftersom den var relativt enkel att tillaga kallades den då emellanåt ”husmors räddning”.

 

bottom of page